Vi elsker den helt naturlige og veltilberedte mad, eller gør vi nu også det? En smagstest foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser overraskende nok, at rigtig mange mennesker bedre kan lide mad, der indeholder e-numre end madvarer uden. Vi har en indbygget kulturel forståelse af, at vi i hvert fald bedre kan lide naturlig mad, der hverken er proppet med e-numre eller kunstige smagsstoffer. En undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser dog, at det virkeligheden er stik modsat af, hvad vi egentlig går rundt og tror. Det kan sagtens være, at vi ikke kan lide idéen om at proppe kroppen med tilsætningsstoffer, som vi ikke kender den fulde konsekvens af, men under blindtesten foretaget af Tænk foretrak langt de fleste af testpersonerne det produkt med e-numre og kunstige smagsstoffer i. Forbrugerrådet Tænk testede hvilken vaniljeis forbrugerne bedst kunne lide, og det overraskende var, at tilsætningsstofferne vandt over både økologisk fløde og hundrede procent naturlig vanilje. ”Hvordan kan det nu være?” spørger du måske dig selv om. Smag består af fire forskellige sanser. Det handler om duftesansen, smagssansen, følesansen og smertesansen. Disse udgør tilsammen begrebet ”flavour”. Tilsætningsstoffer er en stor gruppe af stoffer, som bl.a. er med til at give vingummier en særlig farve. Det kan dog også få dit rugbrød til at holde sig længere end normalt eller give din is en bestemt konsistens. Tilsætningsstoffer er kendetegnet af individuelle e-numre, og de bruges altså til mange forskellige ting i vores fødevarer. Hvis vi forbrugere skal overbevises om at kunne lide et produkt, handler det altså om at indtænke den rette flavour. Sagt med andre ord vil madproducenterne overveje, hvordan de fire sanser, duftesansen, smagssansen, følesansen og smertesansen, bedst sammensættes. Smagssansen er faktisk ikke noget, vi er født med. Vi lærer at kunne lide forskellige fødevarer hen ad vejen. Det er naturligt for os, at vi fra fødslen af kan lide sukker og fedt, fordi det er måde at overleve på. Smag er dog dybest set noget, vi lærer. Vi vil derfor være mere tilbøjelig til at spise mad med de samme smagssammensætninger, fordi det er det, vi er blevet lært. Mennesker er meget fintfølende, så hvis konsistensen på den mad, vi plejer at spise ændrer sig, kan det være nok til, at vi afviser den en anden gang. Grunden til at mange foretrækker vaniljeisen med e-numre i Forbrugerrådet Tænks undersøgelse kan altså hænge sammen med, at vi er blevet præsenteret så mange gange for den kunstige variant, at vi har lært at kunne lide den bedst. Selve konsistensen kan dog også have en betydning for den undersøgelse Tænk har lavet, ifølge ph.d. i sensorik Christian Dehlholm. På samme måde som med smagen, så har vi vænnet os til konsistensen på den kunstigt sammensatte vaniljeis. Vi lever meget anderledes, end vi har gjort historisk set i – for eksempel renæssancen og på Napoleon Bonapartes tid. Vi forbinder ofte Napoleon med sin overdådige livsstil, men hvad mange måske ikke ved, er at Napoleon var glad for at spille hurtige strategiske spil. Han bekymrede sig nok ikke ret meget om sundhed, men på den anden side af sagen var tilsætningsstoffer slet ikke opfundet dengang. I dag er tilsætningsstoffer en del af vores hverdag. Det er dog stadig muligt at undgå de fleste af e-numrene, hvis du er vågen, når du handler dine dagligvarer. Hvis du helt vil undgå at få smag for de mange tilsætningsstoffer, kan det måske oven i købet give mening at holde sig helt fra dem, hvis man skal tro Forbrugerrådets Tænks undersøgelse.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!