Hvad betyder forhøjet blodtryk egentlig? Blodtrykket er målingen af hvor stor kraft, hjertet pumper blodet rundt i kroppen med – og hvor stor modstand, der er i blodkarrene. Har du forhøjet blodtryk presse blodet igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt.
Blodtryk angives med to tal. Det normale blodtryk er 120/80 mmHg. Og hvis blodtryksmåleren viser 140/90 mmHg eller højere i hvile, er der tale om forhøjet blodtryk.
Der er heldigvis mange ting, du selv kan gøre for at golde blodtrykket nede.
#1 Tag din medicin
Får du ordineret medicin mod forhøjet blodtryk, er det naturligvis trin 1. Den slags recepter bliver ikke skrevet for sjov, så følg lægens henvisning. Husk at du altid skal kontakte din læge, hvis du oplever ubehag af medicinen.
#2 Få en god nattesøvn
Vidste du, at dårlig nattesøvn i en periode kan få blodtrykket til at stige? Derfor er det vigtigt, at du får slappet af, før du skal sove.
#3 Undgå stress
Stress er som udgangspunkt ikke godt for noget – heller ikke dit blodtryk. Stressen kan opstå, når du måske føler, at du ikke har kontrol over tilværelsen eller kan koble fra.
Det er vigtigt at huske på forskellen mellem travlhed og stress. For vi tager ikke skade af at have travlt, men bliver travlheden efterfulgt af fysisk ubehag, søvnløshed eller lignende tangerer det til stress. Almindelig travlhed vil i højere grad give dig en følelse af at være energisk og ovenpå.
#4 Drik en rødbede eller to
Blodtrykket kan faktisk også reguleres gennem kosten. Har du tendens til højt blodtryk kan det hjælpe med rødbedesaft. I rødbeder findes nemlig nitrat, som kan omdannes til nitrit og senere til kvælstofdioxid.
Det lyder måske som noget af en kemisk bombe, men det er lige præcis kvælstofdioxid, som får blodkarrene til at udvide sig og dermed blodtrykket til at falde.
#5 Kvit cigaretterne
Det er en velkendt sandhed, at rygning øger din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Når du ryger tager blodkarrene skade, blodet størkner lettere og årerne forsnævres.
#6 Spar på salt
Selvfølgelig skal maden smage af noget, og der er salt ikke til at komme udenom. Men salt øger også blodtrykket.
Den simple forklaring er, at salt binder væske. Det betyder, at der samles mere væske omkring hjertet, som også skal pumpes rundt. Samtidig bliver blodkarrene stivere og salt kan påføre dem direkte skader.
Så hver opmærksom på saltindholdet i eksempelvis pålæg, chips og færdigretter. Der er ofte mange gram at hente med lidt opmærksomhed.
#7 Hold igen med lakridserne
Er du glad for lakrids? Så bør du nok begynde at lede efter en lækker erstatning – i hvert fald bare til nogle af dem.
I lakrids findes et stof, glycyrrhizin, som holder på kroppens salt og vand. Og vi har netop slået fast at salt har negativ påvirkning af dit blodtryk.
#8 Drop aftenkaffen
Kaffe har tidligere været under anklage som en af de helt store syndere, når det kom til forhøjet blodtryk. I dag er kaffen frikendt – sådan da. For anbefalingen lyder stadig, at du bør skære lidt ned.
Det betyder, at kaffeforbruget højest bør være 5-6 kopper i løbet af dagen – og ingen kaffe om aftenen.
#9 Hold øje med vægten
Din vægt betyder også noget for blodtrykket. Hele kredsløbet belastes nemlig af overvægt. Det er på ingen måde en hård slankekur, vi lægger op til her.
Du skal bare spise efter kostrådene, spare på fedt og sukker samt huske at få pulsen op minimum 30 minutter hver dag. Det kan være en gåtur i rask tempo, at du tager trapperne i stedet for elevatoren, eller at du cykler på arbejde.
#10 Se effekten med en godkendt blodtryksmåler
Er du i risikogruppen eller er du bare nysgerrig på din egen sundhed? Så findes der masser af muligheder for at holde nøje øje med dine værdier. Du kunne jo starte med at anskaffe en blodtryksmåler. På den måde kan du virkelig se effekten af din indsats med de ovenstående råd.
Blodtryksmålere findes i et væld at udgaver. Så mon ikke, der også er en til dit behov og dit budget.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!