Nogle undrer sig måske over, hvorfor maden er så smuk, når de kommer på restaurant. Andre undrer sig måske over, hvorfor der egentlig bruges farvestoffer i maden. Der er en helt klar sammenhæng mellem netop de to ting, og det vil denne artikel handle om. Mange kender det. Man har spist noget vildt lækkert på en restaurant, og man prøver derfor selv at lave samme ret kort tid efter. Måske er det svært at få helt den samme smag frem, og så er der noget med udseendet, som bare ikke helt spiller. Det er som om, restauranterne bare kan noget ekstra med æstetikken, man ikke selv formår.Der er dog masser af mening med galskaben, og en af de simple forklaringer er, at der bruges rigtig mange farvestoffer i maden på restauranterne. Men hvorfor er det egentlig sådan?
Gør det mere indbydende
Den primære årsag til at bruge farvestoffer er selvfølgelig, at det får maden til at se mere indbydende ud. Hvis farverne er stærkere, så er det også en smukkere tallerken, man får serveret. Og hvem vil ikke gerne spise smuk mad? Derfor gør restauranterne en stor dyd ud af at gøre det lækkert og indbydende på tallerkenen.Det er ingen hemmelighed, at udseendet har stor effekt på, hvordan mennesker kan lide deres mad. Spiser man en ret, som er sjusket serveret og med kedelige farver, så har man større tendens til at synes mindre godt om smagen. Det har derfor en stor betydning for restauranterne, at maden ser spændende ud. Faktisk gøres der nogle steder meget ud af at holde på de oprindelige farver i fødevarerne, så der skal mindre farve til.
Ikke altid usundt
Du tænker måske, at det er rigtig skidt, at restaurantmaden serveres med en masse farvestoffer, som indeholder tilsætningsstoffer. Heldigvis står det langt fra så slemt til, for selvom nogle bruger usunde tilsætningsstoffer, så går mange restauranter op i at bruge de naturlige, som kan være mindst lige så gode, og som ikke skader på nogen tænkelig måde.Det gælder eksempelvis, når der bruges rødbedesaft til at styrke en mørkerød farve, hvilket er meget effektivt. Det samme gør sig gældende med den markante gurkemeje, som efterhånden er blevet et importeret nationalkrydderi herhjemme. Det skal blandt andet siges, at gurkemeje efter manges mening er noget af det sundeste, du overhovedet kan indtage – det er nemlig anti-inflammatorisk.
Eksempler på madvarer
Gurkemeje og rødbeder er bestemt ikke de eneste madvarer, hvor farvestofferne kan bruges, selvom det nok er de to mest markante og oplagte. Det er også meget normalt, at man bruger farven fra eksempelvis appelsinskal eller avokado.Hvis der derimod bruges farve, som blandes med andre ting, før det puttes i maden, er der tale om kunstige farvestoffer, som ikke er nær så sunde. Det findes eksempelvis i vaniljeis, mange typer af slik og i cola, som nok er den helt store synder. Der er dermed stor forskel på, hvordan man bruger farvestoffer i maden.
Lækker mad med sunde farvestoffer i Silkeborg
Der findes en række restauranter, som går meget op i at lave maden smuk og indbydende, men hvor der også sættes fokus på de gode farvestoffer. Det er blandt andet Café Evald i Silkeborg, som laver sund og nærende mad, hvor det altid giver appetit, når tallerkenen stilles på bordet.Et andet eksempelvis er St. Michaelsberg, som har samme ejer, og som derfor har meget af det samme koncept omkring brugen af råvarer og farvestoffer. Begge restauranter kan varmt anbefales, hvis du vil prøve et spændende og sundt måltid lavet med kærlighed.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!