Tandpasta er en af de mest almindelige hygiejneprodukter, som de fleste af os bruger flere gange om dagen. Men har du nogensinde bemærket de forskellige ingredienser, der udgør tandpastaen, herunder E-numrene?

E-numre er en form for betegnelser, der bruges i en bred vifte af fødevarer og kosmetiske produkter, herunder tandpasta. Særligt i fødevarer ligger mange mærke til dem, da de være med til at ændre ens kost og fordøjelse ret markant. Men ved hygiejneprodukter er folk i større stil også blevet opmærksomme på at læse E-numrene efter.

Men kan det virkelig passe at det er nødvendigt at undersøge E-numrene nærmere, når man køber et helt normalt produkt som en tandpasta?

E-numre i tandpasta er godkendt til brug

Først og fremmest er det vigtigt at bemærke, at E-numre, der anvendes i tandpasta, er godkendt til brug i fødevarer og hygiejneprodukter af EU. Dette betyder, at de er blevet grundigt testet for sikkerhed og er anset for at være sikkert for forbrugere. Det er altså ikke nødvendigt, at man bliver direkte forskrækket af E-numrene bag på tandpastaen – men man må gerne undersøge dem og deres virkning.

E-numre kan have forskellige formål for tandpastaer

E-numre i tandpasta kan have forskellige formål. Nogle af dem er tilsat for at give produktet en bestemt farve eller smag, mens andre bruges som konserveringsmidler for at forlænge holdbarheden. Nogle E-numre bruges også som fortykningsmidler eller stabilisatorer for at forbedre produktets konsistens.

Betydningen af E-numrenes tal og bogstaver

E-numre er tildelt et nummer og undertiden et bogstav. Nummeret angiver typen af tilsætningsstof, mens bogstavet angiver den specifikke type af tilsætningsstof. For eksempel er E171 titandioxid, som bruges til at give tandpasta en hvid farve, mens E422 glycerol bruges som en fugtgivende ingrediens. Hvis du vil vide mere om de specifikke E-numre i din tandpasta, kan du undersøge dem online eller kontakte producenten.

E-numre kan have bivirkninger

Selvom E-numre er godkendt til brug, kan de stadig have bivirkninger, især hvis de bruges i store mængder. Og det er lige præcis her, man børe være ekstra opmærksom: Nogle E-numre kan for eksempel forårsage allergiske reaktioner eller irritere huden, mens andre kan have en negativ indvirkning på kroppens funktioner. Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle bivirkninger og kontakte din læge eller tandlæge, hvis du oplever noget usædvanligt efter at have brugt tandpasta.

Afsluttende råd fra eksperterne i Tandpasta fra Denglademund.dk

”Generelt bør man ikke være bekymret for de E-numre som en specifik tandpasta indeholder. MEN man må gerne være opmærksom på ens egen krop og hvordan den tager imod de her E-numre. Det kan nemlig være en god idé at vælge en tandpasta, der indeholder færre eller ingen E-numre, hvis du er særligt følsom over for tilsætningsstoffer. Hvis du er bekymret for E-numrene i din tandpasta, kan du også undersøge dem yderligere online eller kontakte producenten for at få mere information. Sidst men ikke mindst er det vigtigt at huske på, at tandpasta stadig er vigtigt for at opretholde god mundhygiejne og forebygge tandproblemer, uanset hvilken godkendt type du vælger.” udtaler Liselotte Hinrich, Tandplejer og ansvarlig for Denglademund.dk.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *