e-numre

E-numre er et europæisk system indenfor EU og EØS til registrering og administration af tilsætningsstoffer til madvarer. E-numre kan være kontrovers. Madindustrien påstår, at alt der har fået et e-nummer er harmløst og uskadeligt. Så kan man dog undre sig lidt, at der også findes en række fhv. e-numre. Førhen værende, fordi de i mellemtiden er blevet forbudte.

Hvorfor? Lige netop fordi der kom tvivl om deres uskadelighed. Eller fordi det er direkte blevet bevist, at de ikke var uskadelige.

Problemet er, at det er op til madindustrien at teste for uskadelighed. Når deres laboratorier siger, at et bestemt e-nummer er ok, så bliver det godkendt. Senere kan disse resultater så anfægtes, og i nogle tilfælde bliver de omstødt.

Hvad er det for stoffer, der gemmes bag e-numre?

Her en liste over E- systemet

  • E100–E199 – farvestoffer. Det kan være harmløse farver som rødbedesaft. Men det kan også være syntetiske stoffer med tvivlsomme effekter.
  • E200–E299 – konserveringsmidler. Citronsyre, Atamon, listen er lang.
  • E300–E399 – antioxidanter og surhedsregulatorer. De hjælper med at bevare en frisk farve og balancerer PH værdien.
  • E400–E499 – fortykningsmidler, stabiliserende og emulsionsfremmende midler.
  • E500–E599 – surhedsregulatorer og anti-klumpningsmidler.
  • E600–E699 – smagsforstærkere, som fx mono sodium glutamat.
  • E700–E799 – antibiotika
  • E900–E999 – glasurer, gaser og sødestoffer
  • E1000–E1599 “yderligere tilsætningsstoffer”

Hvorfor bruge E-stoffer?

E-stoffer bruges af fødevareindustrien. Formålet er at øge holdbarheden og gør madvarer mere præsentable. Nogle farver associerer vi med friske, som grøn ved grønsager, og rødt ved kød. Men friskskåret kød er kun rødt i et kort øjeblik, så oxiderer det og bliver gråligt og brunt. Derfor bliver der tilsat E-stoffer, nitrater, der bevarer den røde farve.

E-stoffer bruges også til at snyde med smagen eller farven af madvarer.

Det skal siges, at langt de fleste E-stoffer højst sandsynligvis er harmløse. Nogle kan ligefrem være sunde. Citronsyre fx er syntetisk vitamin C. Men der er altid en lille uvished.

Friske, naturlige madvarer har simpelthen ikke brug for E-stoffer.

Spis sund, også når du bestiller mad hjem

Med en Wolt rabatkode kan du spare 25,- kroner på en madudbringning med den populære service. Koden gælder kun en gang pr. person. Det fungerer sådan, at du indtaster koden fra linket ovenfor, så får du krediteret 25,- kroner til din bestilling igennem Wolt.

Ingen tvinger dig til at spise masser af e-numre, når du bestiller mad over Wolt. Du kan sagtens finde rigeligt med sund mad hos de mange gode restauranter, der har en aftale med Wolt. Valget er dit, om du vil spise en sund salat eller en fedtdrivende arteriosklerose-burger. Sidstnævnte er faktisk svær at finde igennem Wolt.

Fastfood er ikke længere ensbetydende med usunde madvaner

Selv fastfoodkæderne er hoppet på helbredsvognen igennem de seneste år. Vidste du, at du også kan bruge din Wolt rabatkode til Mc Donalds?

Hos Mc Donalds kan du nu også få en masse sund mad. Uden, eller kun med ganske få e-numre.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *